1.05.2010

Cei 7 pasi - PARTEA a II-a

4. Ordine in viata
Sunt oameni pentru care un program dezordonat, mese luate pe apucate si doar cateva ore de somn pe noapte sunt metode de slabit la sigur. Adevarul este ca pentru cei mai multi dintre noi inseamna exact contrariul. E trist dar asta este.
Asa ca e foarte important in procesul de slabire sa existe ordine, activitatea zilnica sa fie organizata in jurul meselor si nu invers. Eu cel putin daca nu stiu macar dimineata ce voi manca in timpul zilei atunci e clar ca mananc ce apuc si nu pun mana niciodata pe legume proaspete pe post de gustarici. Deci si aici e nevoie de un plan, o schita de meniu conturata macar cu cateva ore inainte de masa. Si neaparat sa stai la masa, sa-ti rezervi 30 de minute macar, pentru masa de pranz in care sa stai linistit si sa mananci. Spun pentru masa de pranz pentru ca se presupune ca atunci e perioada cea mai aglomerata din zi in care nu apuci sa stai pe scaun si sa mananci si cei mai multi prefera fie sa sara peste masa asta, ceea ce e foarte nasol pentru ca vii acasa seara lihnit si dai iama in frigider, fie sa manance vreun hamburger ceva, la fel de nasol pentru ca e mancare proasta care ingrasa mult prea mult pentru cat tine de foame de fapt.
Asta cu orarul meselor e un capitol vast si important pe care o sa-l reiau mai tarziu.


5. Antrenament
Adica sa te pregatesti pentru ce urmeaza. Nu poti sa mananci 3 cefe de porc la o masa si sa spui ca de maine traiesti cu o frunza de salata pe post de pranz. Eu am inceput prin a nu mai manca dupa ora 18. In conditiile in care rareori ma culc mai devreme de ora 24 e destul de greu, mai bag 2-3 mandarine, doua cani de ceai, seminte de floarea soarelui si pana la urma trece timpul. Urmatorul pas este sa scap la cumparaturi si sa cumpar numai alimente bune.


6. Masura
In ultima carte Mihaela Bilic are un cpitol intreg care se numeste "Orice dar cu masura". Asta imi rasuna in cap cand trebuie sa iau o decizie dificila cu vreo prajitura in fata sau mai stiu eu ce bunatate de mancat doar pe paine :) Evident ca de cele mai multe ori pana termin de mancat imi ramane in cap doar "Orice..." restul se pierde pe undeva.
Lasand gluma aici e vorba despre ce trebuie sa contina farfuria la masa si in ce proportie.



Farfuria trebuie sa contina jumatate legume, un sfert carne si un sfert glucide. LOL nu prea se pupa cu piramida asta dar pana gasesc o imagine mai graitoare...


7. Mentinere
Ei, acum copilul meu cel mic s-a hotarat ca a dormit putin si prost drept pentru care a inceput sa se plimbe prin casa si sa ma cheme s-o adorm la loc. Deci am pierdut ce s-a spus la acest capitol asa ca o sa scriu ce cred eu ca inseamna sau ce vreau sa insemne pentru mine.
Dupa ce ai muncit atat ca sa ajungi la o greutate normala, la care te simti bine, la care nu gafai cand urci un singur etaj si la care nu te dor nici picioarele nici spatele, e cazul sa ai putina grija ca sa mentii acest rezultat. Trebuie sa dai dovada de putina vointa (poate acum mai mult decat in timpul procesului de slabire) si de putina inteligenta. Adica trebuie sa fii putin batut in cap sa te chinui sa slabesti si apoi din doua imbucaturi sa strici tot.
Cine n-a avut vreodata probleme cu greutatea poate nu intelege ce dreq o fi asa de greu sa slabesti si apoi sa nu te ingrasi. In schimb ceilalti stiu despre ce vorbesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu