9.13.2012

Food is fuel

Suna mult mai bine in engleza :)

Day 74

Ce repede am ajuns aici :) A trecut si concediul, ne pregatim pentru inceperea scolii. Gata cu zilele sarite din program, pentru ca am fost nevoita sa mai ratez, dar am recuperat urcand pe munte si alergand dupa kinderi :)
De saptamana viitoare se schimba programul si o sa am nevoie de putina imaginatie si noroc ca sa strecor si cele 40 de minute de miscare zilnica in programul zilei. Pardon, am nevoie doar de putin mai multa organizare.

Eniuei, azi vroiam sa traduc cateva pasaje dintr-un articol de pe acest blog de o simplitate naucitoare :) cum sunt mai toate lucrurile simple, la mintea cocosului.

3 pasi simpli pentru a slabi:

Pasul 1: Bea apa

Beti 1 galon de apa pe zi timp de o saptamana. (aproximativ 3.7 litri) Mie mi se pare cam mult, mi se pare mult si ce se recomanda pe la noi 2 litri pe zi. Pe canicula reusesc sa ating limita asta, chiar o depasesc dar in conditii de temperaturi moderate nu prea intra. Ba chiar daca beau un pahar toata ziua mi-e foarte bine. Numai apa plata. Aproape toata viata suferim de deshidratare cronica, ceea ce duce la doua efecte care ne fac sa ne ingrasam: in primul rand confundam foamea cu setea, iar in al doilea rand deshidratarea provoaca retentia de lichide ceea ne face sa cantarim mai mult. Nu neaparat cantaritul e problema cat durerile de articulatii si picioarele umflate cu care ma trezesc in fiecare dimineata sunt deranjante.  Cresterea excesiva in greutate a inceput odata cu inlocuirea apei cu suc pentru hidratare. Bea apa in loc de suc si vei fi mai slab.
Problema asta e partial rezolvata :) Nu mai consum suc decat ocazional de foarte mult timp. Ba mai mult si apa este plata, inainte nu puteam sa beau decat minerala. Mai ramane sa lucrez la cantitate. Frate, un galon??? Ma rog, sa vad cum ma descurc eu cu sticla mea de doi litri pe ziua de azi mai intai si vedem noi cum e cu galonul mai incolo.

Pasul 2: Elimina junk food-ul

Elimina mancarea junk pentru o saptamana. [...]  Sa mananci prea multa mancare normala e chiar greu pentru ca organismul primeste fibre si nutrienti si trimite semnale ca s-a saturat la timp. Mancarea proasta, saraca in nutrienti dar bogata in calorii, face exact invers. Iti este mereu foame pentru ca esti lipsit de nutrienti in ciuda faptului ca mananci mult mai multe calorii decat poate arde organismul tau. Doar eliminand mancarea junk problema e rezolvata de cele mai multe ori. OK, aici avem o problema. Junk food nu inseamna numai mancare de la mcdonalds si restul restaurantelor fast food. Junk food e si zaharul in exces, si faina alba si cartofii si orezul ba chiar si unele fructe. Nu ca n-ar fi bune, doar ca unele dintre preferatele mele (strugurii sau perele de exemplu) daca le mananci in cantitati mari si nu pe stomacul gol nu iti fac bine deloc. In concluzie aici mai am de lucru cu cartofii, painea si fructele. Si cu zaharul.

Pasul 3: Ia un mic dejun si un pranz cu mancare lichida

Timp de o saptamana inlocuieste micul dejun si pranzul cu un suc proaspat sau cu un smoothie si apoi mananca normal la cina. O apucatura interesanta si care poate fi pusa in practica, nu am incercat pana acum o dieta lichida. Nu chiar in forma recomandata de autorul blogului dar dimineata merge perfect un pahar de lapte sana, iar la pranz o supa de legume sau chiar cu ceva carne de pui sau vita.


In final concluzia:  Ideea e sa invatam o lectie despre relatia pe care corpul nostru o are cu mancarea. Hrana este combustibilul nostru. Ne ajuta organismul sa functioneze mai bine. Insa noi tindem sa mancam pentru ca suntem plictisiti, deprimati sau fericiti. Am transformat mancarea mai mult intr-un scop decat intr-un mijloc. Da, sa mananci este o placere. Poate si ar trebui sa aduca satisfactie. Dar rasplata ar trebui sa fie pentru o viata sanatoasa. Si traim mult mai bine atunci cand corpul nostru functioneaza asa cum ar trebui.
Cum spuneam: la mintea cocosului! Hai ca nu e greu, eu incep de maine :))) Nu de azi pentru ca am facut deja antrenamentul si am mancat deja un mic dejun solid.

AMR 16 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu