1.26.2010

La dezintoxicare!

Mai fac un pas in drumul meu spre o silueta de vis! Cantarul de baie a devenit cantar de biblioteca :))) raftul cel mai de sus. Pai nu se mai poate asa sa ma cantaresc si de 3-4 ori pe zi, deja seamana cu o dependenta dubioasa de care vreau sa scap. O data pe saptamana e suficient asa ca declar ziua de luni zi oficiala de cantarire si masurare si sper ca saptamana viitoare sa vad rezultate frumoase ;)

Sunt reduceri la haine!

Nu sunt nici pe departe atat de entuziasmata cand sunt reduceri, nu sunt o impatimita a modei, mai degraba o pereche de blugi si un tricou sunt suficiente pentru mine. Lucru pe care lucrez incet :) sa-l schimb. Va rog sa ma credeti ca fac eforturi uriase! De exemplu acum doua luni mi-am cumparat singura doua rochii, dupa muuuuulti ani de zile. Ultima rochie imbracata fusese rochia de mireasa...

Ei si weekendul trecut zic sa ma dau si eu nitel prin magazine sa vad cu ce se lauda fiecare. Trecand peste dezamagirea pe care am trait-o din cauza urateniei absolute a hainelor de anul acesta, merita sa mai mentionez socul trait cand am dat cu ochii de un cardigan dragut si de la esprit e drept, dar care redus costa 300 de lei, de soc ce-a fost pe mine nici nu am avut curaj sa ma uit la pretul anterior reducerii, ca sa ajung in final la ce ma doare mai tare pe mine acum: nu mai merg la cumparat de haine cand ma chinui sa slabesc! Chiar daca asta poate sa insemne ca n-o sa-mi mai cumpar haine multi ani de-aici inainte :))) Observati cat de optimista sunt...

In primul rand cabinele de proba sunt imposibile iarna! Nu neg, ele sunt fancy asa, care mai de care colorate, cu neoane, cu becuri, cu carlige futuriste pentru atarnat haine, atat de futuriste ca nu tin nici o batista, si miiiiiici frate, cabinele adica! Pai daca ma invarteam o data imi iesea fundu jumate pe-afara! Si oglinzile, ahhhhhh, oglinzile! Alea nu-s bune deloc. Desi am vazut pe la televizor reportaje care dezvaluie ca in magazinele de haine se poarta oglinzile care alungesc ca sa-ti dea impresia ca arati super bine in haina probata si s-o cumperi, la noi nu cred ca a ajuns practica asta. Ca daca se face si la noi situatia este mai grava decat mi-am imaginat vreodata.

In concluzie cu greu am ales cateva bluze si o pereche de sosete :))) si astept vremuri mai bune, cu haine mai frumoase, reduceri mai pe bune si kilograme mai putine la purtator.

1.21.2010

5 alimente pe care sa nu le cumperi

Incep o serie de articole despre alimentatie: ce e bine sa mancam, ce trebuie sa evitam si ce este un "big no-no" :) adica ce nu trebuie cumparat. Azi 5 alimente fara de care putem trai bine mersi si care sunt daca nu nocive cel putin inutile.

Eu incet incet am reusit si nu mai am in casa 2 din acestea 5. Restul sunt consumate constant de restul clanului asa ca le cumpar chiar eu. Din cauza sabotorilor mai scap si eu in proviziile lor.
Iar, nu spun noutati, nu inventez eu roata. Repet doar ca sa-mi intre bine in cap, pun pe hartie virtuala ca sa se fixeze bine in creier, sau poate cine stie cuiva chiar ii dezvalui un mare secret :)))

1. ZAHARUL
Sau adevarata otrava alba. Asa cum am mai povestit acum cateva posturi l-am cam inlocuit cu fructoza. Fructoza este zahar din fructe, are acelasi aspect, gust si putere de indulcire ca si zaharul. Este insa mai scumpa, mai putin accesibila (si ca pret dar si ca distributie) si caramelizeaza mai repede decat zaharul. Dar cel mai important aspect este ca nu declanseaza secretia de insulina pentru a fi metabolizata. In cuvinte putine asta inseamna ca nu ingrasa si ca poate fi consumata cu grasimi. Nu intru in detalii, in principiu cam tot ce spun e luat din Montignac, care pana acum a ramas singurul pe care il cred in probleme de nutritie :)
Desigur nici idolul meu nu sfatuieste pe nimeni sa consume fructoza cu tancul. Eu comand de pe redis.ro mi-o aduc acasa contra sumei de 7 lei si ca sa renteze cumpar minim 4 kg. Asa ca avand la indemana cred ca o folosesc prea des ceea ce inseamna ca trebuie sa mai reduc putin consumul. In principiu cred ca daca ma limitez la cafeaua de dimineata si inca un ceai maxim pe zi e bine.



2. FAINA ALBA
In principiu orice aliment cu cat este mai rafinat cu atat are indicele glicemic mai mare. Indicele glicemic este concentratia de zahar din sange pe care o declanseaza un aliment atunci cand este consumat. Cu cat indicele asta e mai mare cu atat e mai rau pentru noi.
Faina alba este un aliment foarte rafinat si saracit de multe elemente nutritive si benefice odata cu aceasta rafinare. E adevarat ca nu creste cozonacul daca faina nu are 3 de 0 :) drept care cu proxima ocazie renunt la cozonac de tot :) adica nu mai fac eu. Sa mai faca si alte gospodine din familie si n-o sa ma omoare o felie de gust in loc de 3 kile de cozonac pe care sfarsesc invariabil prin a le consuma de una singura.
Deci alternativa la faina alba e faina integrala. Faina integrala e bogata in fibre si alti nutrienti importanti si e de preferat fainii rafinate. Ca sa scadem indicele glicemic pana la un nivel care sa nu ne puna stradaniile in pericol Montignac recomanda sa amestecam faina integrala cu tarate de grau in proportie de 50%. Eu sincer, nu pot, dar merg pe principiul ca orice e mai bun decat faina alba.

3. CARTOFII
Mmmm, cartofi prajiti, piure de cartofi, cartofi copti, cartofi taranesti, astia sunt cei mai naspa inecati in grasime de la costita aia, dar buni rau! Buni dar cartofii in afara de amidon chior si calorii multe si in consecinta un indice glicemic exploziv nu furnizeaza nimic bun. Poate doar o satisfactie de moment. Buna si aia :))) Recunosc ca sunt marea mea slabiciune. Mereu scap in ei, mai ales pentru ca sunt o garnitura pe care o folosesc pentru copii destul de des. Ar fi o alternativa pe care n-am incercat-o niciodata, evident si aceasta e mult mai scumpa si nu stiu inca ce gust are: cartofii dulci. Cat or fi ei de dulci au un indice glicemic rezonabil pentru a fi consumati ocazional. Cine stie, poate o sa-i incerc.



4. OREZUL ALB
Iar facem distinctie intre orezul rafinat si orezul integral. Rafinarea creste indicele glicemic si in acest caz. Orezul alb contine in proportie de 80% amidon deci glucide. Eu nu stiu sa fac orez fara grasimi, nu stiu sa gatesc un pilaf fara nici un strop de ulei. Asta nu se poate, adica se poate dar are gust de creta deci nu poate fi mancat. Asa ca il tai de pe lista de tot. Alternativa ar fi orezul integral dar si asta tot fara grasimi ar trebui consumat.



5. PAINE ALBA ~PROASPATA~
Mmmm, deja ii simt mirosul. Desi e din categoria "faina" are un loc aparte pentru ca painea e foarte importanta pentru noi toti. De mica mi s-a spus sa mananc cu paine. Si eu spun la fel copiilor mei. Oare ii stric? Realizez acum ca ar trebui sa nu mai fac exceptii nici pentru ei. Si uite cum am ajuns singura la vorba barbatului: se impune o masina de paine!
Dar sa revenim. Painea e adanc infipta in constiinta romanilor. Cred ca este alimentul cel mai vandut, cel mai consumat si cel mai apreciat. Nimic nu se poate fara paine la masa romanilor, in cazuri absolut exceptionale daca nu e paine se inlocuieste cu mamaliga. Asta daca mamaliga nu face parte din planul initial oricum.
Din pacate tot atatea motive ca sa mancam diverse prostii cu titlu de paine. Acum avem paine feliata, non touch, "integrala" si asa mai departe. Toate cu e-uri si cu conservanti sa le ajunga luni bune pe rafturile magazinelor.
Asa ca aleg iar: asa sau deloc. Momentan m-am reprofilat pe paine integrala adevarata, se gaseste ambalata in hipermarket. Are insa un defect ingrozitor: ma baloneaza. Asa ca revin la uscaturile gen finn crisp pentru un sendvis chinuit :)
Am scris "proaspata" doar asa de kiki, adevarul adevarat este ca nu exista nici cea mai vaga diferenta intre painea proaspata, veche, prajita ori cum mai vreti. Au fix acelasi continut, aceleasi proprietati, acelasi numar de calorii, ingrasa la fel. E adevarat insa ca daca pui mana pe o paine proaspata cu greu o lasi pe cand o paine mai veche nu e la fel de imbietoare.


Spuma de criza

...criza nici pe departe financiara ci de idei, cand nu mai stii ce sa faci, cand te perpelesti ca ti-ar trebui ceva bun dar nu stii ce, cand deschizi usa de la frigider de 10 ori pe zi si te uiti lung. De fapt e un desert delicios, foarte "fitness" dar trebuie sa rezisti la oua crude (clar nu e pentru kinderi, eu o mananc pe ascuns:)))) si plus de asta nu trebuie sa faci multa o data ca poate patesti ca mine si-ti place si nu mai ai liniste pana nu termini si ultimul bol :)

Ce ne trebuie: 150-200 gr. ciocolata neagra 50-85% eu pun o ciocolata de 50% si una de 75%, 3-4 oua, eu pe la jumatatea prepararii m-am razgandit si am pus 4, putin unt, nu cat e in poza :) asa cat iei un triunghi cu cutitul, 1-2 linguri de fructoza, coaja de portocala, putina esenta de rom.





Rupem ciocolata in tablete mici si impreuna cu triunghiul de unt le punem la topit intr-o cratita la bain-marie. Nu le tinem acolo decat cat se topeste si se omogenizeaza ciocolata pana arata asa:




Intre timp separam ouale si batem albusul spuma tare. Punem un praf de sare si incepem sa le batem cu mixerul, cand s-au intarit adaugam fructoza si mai batem vreo 2 minute.




Cand ciocolata s-a racit cat de cat adaugam romul, coaja de portocale si galbenusurile. Amestecam bine dupa care incepem sa adaugam spuma de albusuri amestecand usor de jos in sus ca sa nu se lase prea tare. Dupa ce am incorporat toata spuma si am omogenizat tot punem in boluri si dam la rece pentru cateva ore. Eu care sunt mega pofticioasa imi pun intotdeauna prima portie la congelator si in 30 de minute e gata :))) Ma mai mir de ce sunt grasa...




De retinut ca ar trebui s-o prepar cam o data la luna, nu foarte multa o data. Oricum e mult mai buna decat vreo prajitura inecata in zahar si faina alba :)

Am uitat sa va spun: acum dupa atata ciocolata ma duc in parcare la niste fitness de sezon, ma duc sa-mi deszapezesc masina!


1.19.2010

Fara titlu

Sa nu credeti ca mi-a trecut entuziasmul de n-am mai scris. Nu, a fost doar foarte ocupata cu antrenamentul :) sper ca nu va plictisesc cu antrenamentul asta mental, pentru mine functioneaza foarte bine: am avut diete in care am calcat stramb de mai multe ori decat acum. Asa ca pana imi fac abonament la sala si pana ma decid la o data la care sa ma cantaresc si sa-mi scriu mare pe frigider rezultatul, raman la "viteza" de antrenament. Pana acum strategia e sa numar caloriile, sa micsorez portiile, sa nu mai mananc dupa 19 si sa fac putina miscare.
Dar mi-e pofta de ceva bun asa ca o sa prestez o spuma de ciocolata montignac. Cu zahar ca fructoza abia s-a pornit pe drum. Cine e interesat si nu stie pe redis.ro au fructoza cu 11 lei kilogramul.
O sa pun poze si o sa scriu cum se face spuma asta :)

1.12.2010

Ce am mancat azi


Conserva de ton bucati in suc propriu La Miranda - 150 grame, 186 calorii
Conserva de ton in ulei Carrefour - 150 grame, 273 calorii
Ou de gaina - 55 grame, 78.7 calorii
Carne porc muschi file crud - 20 grame, 24 calorii
Lapte 0,1% Oke - 200 grame, 60 calorii
Cereale de grau integrale Weetabix - 200 grame, 676 calorii
Paine alba - 50 grame, 133 calorii
Rosii - 90 grame, 16.2 calorii
Castraveti - 90 grame, 10.8 calorii
Unt sandwich - 5 grame, 32.7 calorii
Ulei de masline - 30 grame, 247.2 calorii
Portocale - 100 grame, 47 calorii
Mar Ionatan - 50 grame, 26 calorii
Ciocolata neagra 85% cacao Lindt - 26 grame, 138.7 calorii
---------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL: 1216 grame, 1949.3 calorii

Cica asta am mancat eu azi. Am adaugat cantitati mai mari care sa acopere lucruri care nu existau in tabelul de alimente de unde am facut acest meniu. Adica AICI
O formula de calcul a metabolismului bazal elaborata de OMS este:


Virsta

Pentru barbati (cal/ zi)

Pentru femei (cal/ zi)

10-18 ani

16,6P + 77T + 572

7,4P + 482T + 217

18-30 ani

15,4P – 27T + 717

13,3P + 334T +35

30-60 ani

11,3P + 16 T + 901

8,7P – 25T + 865

Dupa 60 de ani

8,8P +1128T - 1071

9,2P + 637T - 321


Rezulta ca as avea un metabolism bazal de 1588 de calorii. Metabolismul bazal inseamna ce consuma organismul pentru a face activitatile zilnice gen reglarea temperaturii, respirat (LOL, pun pariu ca nu va vine sa credeti dar si asa consumam calorii, din pacate asa cum se vede cu ochiul liber destul de putine)

In concluzie, am nevoie de 1588 de calorii ca sa ma simt confortabil si eu am mancat azi 1950 asa de smechera. O fi bine? Eu credeam ca am mancat "fitness" si cand colo... Ma duc sa ma dau o tura cu bicicleta sa ard vreo 300 de calorii si sa ma cobor lesinata de-acolo macar sa stiu o treaba.

1.10.2010

Invatam sa cumparam, sau ne aducem aminte :)


Nu cred ca este o resursa mai pretioasa pentru un om care incearca sa slabeasca decat piata de legume si fructe. La hipermarket au legume si fructe de tot felul dar majoritatea sunt din import si rar gasesti ceva care sa aibe si gust. Eterna problema ce e mare si frumos e de import si n-are gust. De cele mai multe ori.
Ieri dimineata mi-am facut curaj si am plecat la piata, la obor. Am plecat clar la risc: daca nu gasesc loc de parcare plec si il trimit pe Mihai mai tarziu cu tramvaiul :) Dar am gasit loc si nici nu m-am straduit prea tare. Asa ca mi-am luat sacosele de carrefour la subrat si am intrat in piata. Pe masura ce ma adanceam in multime imi parea tot mai rau pentru ghetele mele din piele fina. E adevarat! In obor e o mare mizerie. Dar mi-ar parea rau sa nu mai existe, sa apara in locul ei o piata curatica, cu preturi pe masura si cu produse pe care le gasesc si la carrefour.
Scuzati poza de provenienta necunoscuta :) ca sa spunem frumos, nu mi-a dat prin cap sa iau aparatul cu mine sa fac poze in piata dar oricum ceva imi spune ca nu ar fi fost o idee prea buna.
Eiiii, dar asa murdara si aglomerata cum este piata e totusi frumoasa! Sunt munti de salata verde abia taiata, ridichii rosii, ridichii negre, varza, sfecla rosie, mere, praz, verdeata, telina, morcovi, numai bunatati! Si m-am intrebat deodata de ce am incetat sa mai fac piata, old style. Nu e o placere si multi sunt descurajati de conditiile mizere, de aglomeratie, de vanzatori care sunt de fapt doar niste speculanti care nu au plantat in viata lor un fir de iarba. Dar ochii mei sclipesc :) Mi-am umplut sacosele pana la refuz si am plecat incarcata precum capra din poveste cu smoc de praz la subsiori :))) sa infrunt aglomeratia si sa traversez piata pe drumul spre masina. Pe drum imi pierd rabdarea si incep sa fac slalom. Un burtos imi striga razand: "daca nu i-ai lovit pe toti cu prazul ala" Raspund in barba: "lasa ca nu le-am dat cu tesla!"
Si? Si am ajuns acasa si tot cu cartofi am gatit. Ciorba de cartofi cu zeama de varza si musaca de cartofi.
Dar despre mancare in urmatoarea postare.

1.08.2010

Antrenamentul continua

Ma "antrenez" intens! :) Ca sa fie clar de la bun inceput ca abia ma antrenez inca nu m-am pus pe treaba.
Cina mai devreme de 18 in intentie, mai devreme de 19:30 in realitate. Gandita inca de dimineata, semn ca ieri a fost o zi buna in care mi-am facut planul de dimineata. Azi e deja pranzul si eu nu stiu ce voi manca nici acum daramite la cina.
Tot am zis ca mi-as fi facut blog de retete, uite retete! :)))
Se iau aripioare de pui de cu dimineata si se condimenteaza dupa gust. Eu am pus: maghiran, cimbru, sare, curry si boia iute, mai mult de culoare ca iuti nu au prea iesit. Apoi se tin la frigider sa se imprieteneasca aromele.
Am pozat ce a mai ramas dupa ce am pus deja prima tura pe gratar pentru ca uitasem ca vreau sa fac poze sa postez pe blog :)


Intre timp se spala salata verde, castravete, ridichii plus marar si se prepara o salata.



Se pun aripioarele pe gratar dupa ce in prealabil jos am turnat vin si am pus si cateva foi de dafin.

Si se intorc pe toate partile pana se rumenesc si se patrund bine. Atentie: dureaza destul de mult prepararea fripturii la acest gratar, nu stiu cum fac ca uit mereu si ma apuc de treaba prea tarziu, in jur de o ora si jumatate mi-a luat mie sa rumenesc bine o casoleta de aripioare.


Si gata! Pofta buna!



Si un mar copt ca desert ca am fost cuminti! Frisca e doar de decor :)))

Am primit un premiu!



"Sunshine award" de la Monu !
Multumesc pentru suport si pentru indrumari! Pup!

1.06.2010

Ce lipseste?

Pe masura ce ma tot antrenez mental pentru marea schimbare din viata mea imi dau seama ca lipseste ceva. SPORTUL! Da, asta este, unde e miscarea? Am doi nutritionisti care-mi plac :) Mihaela Bilic, pe care nu pot sa zic c-o plac dar cu fata si zambetul ei de barbie ti-e frica sa n-o iei in serios, mie mi-e frica sa nu se sparga :))) nu fac misto, pe bune ca asta e sentimentul pe care mi-l induce. Cred ca daca m-ar indruma si n-as asculta-o ar fi atat de dezamagita incat mi-ar fi aproape mila. OK, cred ca m-am facut inteleasa, o plac pentru ca de fapt mi-e mila de ea :))) Nu asta vreau sa spun, whatever...
Si al doilea ar fi Montignac, de care imi place ca o data acum cativa ani buni m-a ajutat sa slabesc 8 kg in 2 luni fara sa ma infometez. Ce a uitat el sa scrie in faimoasa lui carte este de unde gasesti vointa sa revii la calea cea dreapta a dietei inventate de el daca ai lasat-o balta.
Ei bine, nici unul dintre cei doi nu sunt fani ai sportului. Amandoi il aproba asa cu jumatate de gura. Nu ii neaga efectele dar nici nu spun ca e ceva indispensabil in slabire.
Ati ghicit! Fac parte din categoria de nefericiti pentru care sportul ESTE indispensabil in slabire.
Asa ca adaugam si miscarea in program! Bicicleta, aerobic cu Cindy, fitness la sala, ce s-o putea numai sa fie minim 40 de minute legate.
Si ca sa imi vina cheful de miscare:

1.05.2010

Cei 7 pasi - PARTEA a II-a

4. Ordine in viata
Sunt oameni pentru care un program dezordonat, mese luate pe apucate si doar cateva ore de somn pe noapte sunt metode de slabit la sigur. Adevarul este ca pentru cei mai multi dintre noi inseamna exact contrariul. E trist dar asta este.
Asa ca e foarte important in procesul de slabire sa existe ordine, activitatea zilnica sa fie organizata in jurul meselor si nu invers. Eu cel putin daca nu stiu macar dimineata ce voi manca in timpul zilei atunci e clar ca mananc ce apuc si nu pun mana niciodata pe legume proaspete pe post de gustarici. Deci si aici e nevoie de un plan, o schita de meniu conturata macar cu cateva ore inainte de masa. Si neaparat sa stai la masa, sa-ti rezervi 30 de minute macar, pentru masa de pranz in care sa stai linistit si sa mananci. Spun pentru masa de pranz pentru ca se presupune ca atunci e perioada cea mai aglomerata din zi in care nu apuci sa stai pe scaun si sa mananci si cei mai multi prefera fie sa sara peste masa asta, ceea ce e foarte nasol pentru ca vii acasa seara lihnit si dai iama in frigider, fie sa manance vreun hamburger ceva, la fel de nasol pentru ca e mancare proasta care ingrasa mult prea mult pentru cat tine de foame de fapt.
Asta cu orarul meselor e un capitol vast si important pe care o sa-l reiau mai tarziu.


5. Antrenament
Adica sa te pregatesti pentru ce urmeaza. Nu poti sa mananci 3 cefe de porc la o masa si sa spui ca de maine traiesti cu o frunza de salata pe post de pranz. Eu am inceput prin a nu mai manca dupa ora 18. In conditiile in care rareori ma culc mai devreme de ora 24 e destul de greu, mai bag 2-3 mandarine, doua cani de ceai, seminte de floarea soarelui si pana la urma trece timpul. Urmatorul pas este sa scap la cumparaturi si sa cumpar numai alimente bune.


6. Masura
In ultima carte Mihaela Bilic are un cpitol intreg care se numeste "Orice dar cu masura". Asta imi rasuna in cap cand trebuie sa iau o decizie dificila cu vreo prajitura in fata sau mai stiu eu ce bunatate de mancat doar pe paine :) Evident ca de cele mai multe ori pana termin de mancat imi ramane in cap doar "Orice..." restul se pierde pe undeva.
Lasand gluma aici e vorba despre ce trebuie sa contina farfuria la masa si in ce proportie.



Farfuria trebuie sa contina jumatate legume, un sfert carne si un sfert glucide. LOL nu prea se pupa cu piramida asta dar pana gasesc o imagine mai graitoare...


7. Mentinere
Ei, acum copilul meu cel mic s-a hotarat ca a dormit putin si prost drept pentru care a inceput sa se plimbe prin casa si sa ma cheme s-o adorm la loc. Deci am pierdut ce s-a spus la acest capitol asa ca o sa scriu ce cred eu ca inseamna sau ce vreau sa insemne pentru mine.
Dupa ce ai muncit atat ca sa ajungi la o greutate normala, la care te simti bine, la care nu gafai cand urci un singur etaj si la care nu te dor nici picioarele nici spatele, e cazul sa ai putina grija ca sa mentii acest rezultat. Trebuie sa dai dovada de putina vointa (poate acum mai mult decat in timpul procesului de slabire) si de putina inteligenta. Adica trebuie sa fii putin batut in cap sa te chinui sa slabesti si apoi din doua imbucaturi sa strici tot.
Cine n-a avut vreodata probleme cu greutatea poate nu intelege ce dreq o fi asa de greu sa slabesti si apoi sa nu te ingrasi. In schimb ceilalti stiu despre ce vorbesc.

1.02.2010

Cei 7 pasi - PARTEA I

Nu, nu sunt 7 pasi miraculosi care va vor ajuta sa slabiti "10 kile-n 10 zile" :))) Nu exista asa ceva! Da, sunt sigura ca nu exista pentru ca daca ar exista nu ar mai exista grasi! Toti ar fi trasi prin inel, asa cum se crede Mircea Badea :) si ar pasi din 7 in 7.


Ca orice alt lucru serios pe lumea asta si slabitul e o chestie grea. E nevoie de strategie, chiar si cand zici "de azi ma infometez pana dau jos 5kg" se cheama ca ai un plan. Prost, dar totusi un plan. Ca o paranteza, n-o sa repet decat daca va fi absolut necesar: sunt o persoana cu simtul umorului si pe alocuri chiar sarcastica. Nu mi-am propus sa dau nimanui lectii de viata si nici sa trasform in litera de lege ce voi scrie eu aici. Vreau doar sa incerc o noua abordare a unei probleme cu care ma lupt de ani buni ca sa vad daca merge. Asa voi proceda eu si atat.Asa ca sa nu credeti ca imi caut adepti sau caut sa conving pe cineva de ceva.

Ne intoarcem la cei 7 pasi:

1. Obiective realiste.
Suna atat de bine incat asta e adresa blogului, titlul fiind continuarea: "10, primul prag" ca sa nu va mai tin in suspans: 10 kg in primul an. Cam asta imi propun. Nu e cu limita, daca se vor da duse mai multe cu atat mai bine :)
Ideea este sa nu-ti propui lucruri imposibile asa cum promit multe diete. Problema mea majora este grasimea, nu apa si nici masa musculara, asa ca decat sa ma deshidratez in 13 zile pret de 6-7 litri mai bine dau jos 1 kg de grasime pura in 6 saptamani :)

2. Indepartarea sabotorilor
Ei, aici incepe greul pentru mine. Cel mai mare sabotor al meu este sotul meu. In conditiile in care trebuie sa gatesc pentru el si pentru copii, si sa-i tin de urit la masa devine foarte greu sa ma abtin.
Tot aici intra si mama soacra si cativa prieteni dragi.
Mihaela Bilic spunea ca nu trebuie indepartati ci convinsi ca faci un efort, ca ai un scop pe care sa-l inteleaga si ei si sa ii faci pana la urma sa te srijine neconditionat, pana la a se abtine ei insisi de la a manca in prezenta ta lucruri pe care nu ai voie sa le consumi.
Vezi sa nu! Cu socrella nu voi reusi in veci amin, asa ca nici nu-mi propun s-o conving de ceva. O sa gestionez criza pe moment cum s-o putea mai bine, fara sa starnesc vreun razboi in familie si atata tot.

3. Invatam sa cumparam si sa gatim
E greu sa te abtii de la ciocolata cand ai frigiderul si sertarele din bucatarie ticsite.

{De ce si-or fi inchipuind oamenii ca daca ai copii e musai sa te cadoriseasca cu tone de ciocolata de sarbatori??? E o chestie aproape paradoxala. Copilul meu cel mare a venit de la gradinita cu o scarba de nedescris pentru cartofii prajiti. Sa ne intelegem: incerc de 7 ani sa slabesc ceea ce inseamna printre altele ca fac cartofi prajiti de maxim doua ori pe an. Dar i s-a povestit la gradinita ca nu e sanatos, copilul a luat totul la propriu si s-a dus si felul meu de mancare de criza, adica pe care il faceam cand nu aveam alta idee si pe care copiii il mancau cu placere. Si apoi aceeasi persona care le-a tinut lectia despre cartofi prajiti decide ca la serbarea de mos copiii sa primeasca o sacosa maaaare plina de ciocolata}

Cam asta este: nu cumperi ce nu ai voie, nici macar daca iti promiti ca nu musti decat o data, mergi la cumparaturi satul si cu lista scrisa si gatesti ca sa nu te trezesti in ultimul moment ca suni la pizza.

Ce vreau

Cu asta ar trebui sa incep, dar e greu :)


Nu vreau lucruri imposibile, poate doar greu de realizat pentru vointa mea slaba, ce alegere interesanta de cuvinte... Ei bine, da: vreau sa slabesc! De mult, de vreo 7-8 ani. Cam de cand m-am ingrasat, de fapt. M-am ingrasat intr-un timp relativ scurt, cam intr-un an jumate, apoi m-am tot alergat cu 5 kg, cand in sus cand in jos. Acum 5 ani in timpul primei sarcini s-au mai asezat confortabil niste kilograme, vreo 15 asa. Am nascut, m-am mai ingrasat inca, am mai slabit, am ramas iar insarcinata. Nu am mai luat asa de mult ca prima data si de revenit mi-am revenit mult mai repede. Ca sa intelegeti: nu am ajuns la greutatea IC (inainte de copii), ci am ajuns la o greutate mai mare sub care nu scad decat daca tin dieta, fac sport si nu calc stramb tot la doua zile!

Ca sa nu ma mai lungesc am 82-87 de kilograme, inca ma mai alerg cu alea 5 :))) si am 1.70 inaltime, nu arat chiar ca o bila dar e timpul sa ma mobilizez daca nu vreau sa ajung sa arat ca o bila. Nu de alta dar acum si copiii mi-au cam crescut si scuza cu "am nascut doi copii in ultimii 3 ani" deja nu mai tine, nici macar pentru confortul meu mental :)

Si cum nu se mai poarta scrisul de mana mi-am facut blog, frate! Sa stie tot "boborul" cu ce ma ocup eu acum, printre altele. De fapt am vrut sa-mi fac blog cu retete :))) dar am zis ca daca e sa investesc timp in ceva macar sa fie ceva cu final fericit.

Intr-o noapte de nesom am vazut-o pe d-na Mihaela Bilic la b1 intr-o emisiune. Povestea despre slabit, partea de "management" a unei cure de slabit. Eu am nimerit acolo din greseala, dupa o cina la care devorasem vreo 4 sarmale, eram in pat si butonam telecomanda in timp ce pe burta mea trona o farfurie cu nu mai putin de 3 felii maaaaari de cozonac. Intr-un moment ca asta te umpli de rusine cand nimeresti la o asa emisiune. In mod normal as fi schimbat dar n-am facut-o. Am sarit disperata din pat sa iau o foaie de hartie si sa notez cei 7 pasi de urmat. Teoria nu mi-e straina, de 7 ani de cand tot incerc, citesc, ma documentez, dar niciodata nu strica o noua formulare.